Guvernul României aprobă regulile pentru amânarea ratelor la credite. Care sunt condițiile și ce ai de făcut

de: Cătălina Burghelea
27 07. 2022

Guvernul României s-a întrunit, miercuri, în şedinţă, pentru a aproba normele metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă 90/2022 privind posibilitatea amânării ratelor la creditele bancare. Potrivit proiectului, perioada pentru care se acordă facilităţi de suspendare şi amânare a plății ratelor scadente se stabileşte pe baza opţiunii debitorului şi este cuprinsă între una şi nouă luni.

Şedinţă de Guvern pentru amânarea ratelor la credite

Update 27 iulie, ora 12.56. Guvernul a aprobat normele metodologice ale actului normativ care dă posibilitatea amânării plății ratelor pe o perioadă de până la nouă luni, a transmis ministrul Finanțelor, Adrian Câciu. Prevederile se adresează persoanelor juridice şi fizice afectate de criza economică.

Astfel, debitorii trebuie să prezinte băncii o declarație pe propria răspundere care să arate că au înregistrat o creștere cu minimum 25% a cheltuielilor medii lunare, din cauza majorării prețurilor în contextul crizei actuale, în ultimele trei luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată comparativ cu perioada similară a anului 2021.

În cazul debitorilor persoane juridice, este nevoie de prezentarea unei declarații pe propria răspundere privind afectarea, în sensul scăderii, cu minimum 25%, a mediei rezultatelor lunare pe ultimele trei luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată comparativ cu perioada similară a anului 2021.

Știrea inițială: OUG dată de Executiv spune că poate fi suspendată rambursarea ratelor, dobânzilor şi comisioanelor scadente doar pentru creditele care îndeplinesc anumite condiţii cumulative:

  • au fost acordate până în data de 30 aprilie 2022 (inclusiv);
  • data scadenţei finale a obligaţiilor de rambursare a ratelor românilor, prevăzută în contractele de credit, este ulterioară datei solicitării suspendării obligaţiilor de plată;
  • nu au înregistrat restanţe în ultima jumătate de an înainte de data solicitării suspendării obligaţiei de plată. De asemenea, nu înregistrează restanţe nici la data solicitării de suspendare a obligaţiilor de plată.

Proiecte cheie aflate pe agenda lui Nicolae Ciucă

Echipa premierului Nicolae Ciucă urmează să aloce 1.711.000 de lei pentru judeţele Dâmboviţa, Teleorman, Timiş şi Tulcea, afectate de secetă. Banii provin din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe 2022.

Totodată, Executivul va acorda ajutoare de urgenţă (în valoare de 1.054.500 de lei) pentru sprijinirea unui număr total de 247 de familii şi persoane singure din mai multe judeţe şi din Capitală, care suferă din cauza unor incendii, inundaţii ori se confruntă cu situaţii deosebite determinate de starea de sănătate sau alte probleme care pot conduce la creşterea riscului de excluziune socială.

Un alt proiect de hotărâre aflat pe masa cabinetului Ciucă vizează suplimentarea numărului maxim de posturi ale Structurii de sprijin a procurorilor europeni delegaţi în România cu 15 locuri de ofiţeri şi agenţi de poliţie judiciară.

În cadrul ședinței de astăzi, prim-ministrul Nicolae Ciucă a precizat că execuția bugetară la șase luni ne arată că deficitul bugetar este de doar 1,71% din PIB. Iar restul indicatorilor arată că măsurile decise de Guvern au avut rezultatele scontate.

„Consider necesar să subliniez că această execuție bugetară reprezintă radiografia corectă a tuturor deciziilor luate de Guvern în primele 6 luni. În pofida crizelor succesive cărora trebuie să le facem față, măsurile luate pentru protejarea economiei și a cetățenilor s-au reflectat în creștere economică.

Am constatat un lucru cât se poate de benefic: deficitul bugetar pe primele 6 luni este este 1,71% din PIB. Veniturile au crescut cu 40,3 miliarde de lei, față de anul trecut. Absorbția fondurilor europene a crescut cu 16,4% față de anul trecut și reducerea deficitului, iarăși un indicator foarte important, cu 1,25%”, a declarat Ciucă.